Les.

Les je gradbeni material, ki ima že od nekdaj pomembno vlogo. Lahko se uporablja kot konstrukcijski les ali kot dekorativna notranja oprema prostora. Vse do sedaj zgrajene brunarice so zgrajene po najnovejših spoznanjih sodobne arhitekture z uporabo izključno naravnih materialov. Serijo hiš zgrajenih po teh normativih so poimenovali Bio masivne hiše. V podjetju Sadek so vsi izdelki, ki jih izdelamo, narejeni izključno iz hlodovine. Žaganega lesa ne kupujemo, pri gradnji hiš uporabljamo le hlodovino in še to v celoti iz pohorskih in okoliških gozdov. Iz hlodovine izdelamo lesene lepljence, pri čemer so pravokotna bruna zlepljena iz treh ali več slojev.Kot gradbeni material spadajo leseni lepljenci med visoko kakovosten procesiran material, ki ohranja svojo obliko skozi celotno življenjsko dobo in ne poka. Izdelane stene so na otip prijetno gladke, odlikuje pa jih tudi naraven videz in vonj po lesu.

Izdelava.

Izhodišče je idejni projekt, ki ga prinesete s seboj. Lahko vam ga izdelamo tudi v našem podjetju. Na podlagi tega se izdela računalniški izris oz. celoten načrt s simulacijo končnega izdelka. Prav tako vam lahko nudimo pomoč pri izdelavi projekta za pridobitev gradbenega dovoljenja (PGD projekt)

Druga faza je priprava materiala, tretja faza je izdelava na stroju, četrta pa sestava in montaža na terenu.

Postavitev.

Prednost izdelave BIO masivne hiše je v tem, da pri montaži ni nikakršnih korekcij ali odpadov. Elementi hiše so izdelani tako, da praktično potrebujejo le še vijake za sestavo. Za takšen projekt je možno izdelati natančen načrt predvidene porabe lesa, pa tudi delo samo je precej manj naporno kot včasih, ko je bilo potrebno izdelati vse ročno. Vezave ostrešij se predvidijo glede na velikost hiše, novost so lepljeni nosilci, ki nudijo možnost izdelave ostrešij ali nadstreška do 12 m brez vmesnega podpornega stebra.

Življenjska doba.

Lesene hiše so stare tudi do 300 let, saj vemo, da so se v preteklosti najprej gradile hiše iz lesa, šele nato so odkrili ostale gradbene materiale. Za les je pomembno, da ga primerno zaščitimo proti UV žarkom, insektom in mehanskim poškodbam ter zatekanju vode. Zelo dobri premazi so razna olja in voski, s katerimi ohranimo naraven videz, les pa je kljub temu zaščiten in diha.

Prednosti.

BIO hiše iz masivnega lesa se lahko pohvalijo z energetsko varčnimi lastnostmi, saj ima stena iz masivnega lesa velike prednosti zaradi same strukture – s svojimi neštetimi žepki nudi idealno pregrado med notranjostjo hiše in zunanjimi vremenskimi vplivi. Masiven les je akumulativno ugoden, medtem ko umetni izolativni materiali te lastnosti nimajo. Ob ogrevanju BIO masivne hiše stene toploto absorbirajo le v manjši meri, zato se takšna hiša zelo hitro segreje. Lesene stene, kljub dejstvu, da so hladnejše od okoliškega zraka, dajejo občutek topline. Takšna lastnost je še posebej dobrodošla v poletnem času, ker ne prihaja do pregrevanja sten in akumulacije toplote v samo steno, zato je posledično notranjost hiše hladnejša. Lesena stena ima tudi izredno ugodne lastnosti pri izravnavi mikroklime v prostoru. Odvečno vlago vpija in jo v prostor oddaja, ko je v njej primanjkuje. BIO masivne hiše so energijsko varčne. Tukaj govorimo o lesenih hišah, ki na zunanji ali notranji steni nimajo dodatne izolacije. Gre za sistem gradnje lesenih lepljencev, pri čemer so pravokotna bruna zlepljena iz treh ali več slojev. Sistem gradnje BIO masivnih hiš je montažen, več brun zloženih skupaj predstavlja steno. Za njihovo izdelavo se uporablja posušen les iglavcev, predvsem smreke in macesna iz slovenskih gozdov.  Za večino BIO masivnih hiš je izdelana unikatna arhitektura po idejni zamisli kupca in arhitekta.

Dobro je vedeti.